Christmas book list (Bookmas Day Five)

Hey there!

Όλοι ξέρουμε πως το καλύτερο δώρο για τα Χριστούγεννα είναι ένα βιβλίο. Ναι. Για εμάς που διαβάζουμε βιβλία ίσως λίγο παραπάνω, αλλά γενικά τα Χριστούγεννα ο κόσμος έχει παραπάνω χρόνο να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία. Δυστυχώς, οι περισσότερες δικές μου φίλες είναι κατηγορηματικά αντίθετες στο διάβασμα, οπότε συνήθως διαλέγω βιβλία για τα μέλη της οικογένειάς μου. Συνήθως είναι και ένα οικονομικό δώρο, με τις διάφορες προσφορές που κυκλοφορούν και τα εκπτωτικά βιβλιοπωλεία, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν παλιότερα, όταν δεν μπορούσες να βρεις ένα αξιόλογο βιβλίο κάτω των είκοσι ευρώ.

Έχω λοιπόν μερικές ιδέες για δώρα σε άτομα που έχουν μια κάποια σχέση με το διάβασμα. Θα προσπαθήσω να πάρω κι εγώ βιβλία σε όσο πιο πολύ κόσμο μπορώ, οπότε αν είσαι φίλος μου και το διαβάζεις, be prepared.

Μαμά: Για μένα η καλύτερη επιλογή είναι Το βιβλίο της Κατερίνας του Αύγουστου Κορτώ. Εκτός του ότι είναι το αγαπημένο μου βιβλίο από τον Κορτώ, μιλάει αποκλειστικά για τη σχέση του με τη μαμά του, είναι ιδιαίτερα συγκινητικός, χωρίς να είναι μελοδραματικός, καθώς σε πάρα πολλά σημεία κάνει πλάκα. Επίσης γενικά η Ιζαμπέλ Αλιέντε, γράφει με έναν αρκετά “μαμαδίστικο” τρόπο. Το Εύα Λούνα νομίζω θα μπορούσε να είναι ένα μια καλή επιλογή. Τέλος, τα Έθιμα Ταφής της Hanna Kent, είναι ένα all-time favorite. Είναι μια ιδιαίτερη ιστορία εξιλέωσης και αγάπης, που η μαμά σου, θα μπορούσε να λατρέψει.

coolmom

Μπαμπάς: Θα βασιστώ στη δική μου εμπειρία και θα σας πω πως πέρσι πήρα στον μπαμπά μου τον Μικρό Πρίγκιπα. Είναι ένα γλυκό βιβλίο, που μιλώντας αλληγορικά για την αγάπη μπορεί να αγαπηθεί απ’ όλες τις ηλικίες.  Ίσως θα μπορούσε να είναι καλή επιλογή και ο Καζαντζάκης, αλλά προσωπικά δεν του τρέφω ιδιαίτερη αγάπη, οπότε δεν ξέρω ποιο συγκεκριμένο βιβλίο να σας προτείνω. Τέλος, το Κορίτσι που εξαφανίστηκε, ένα αστυνομικό και ταυτόχρονα ψυχολογικό βιβλίο, με αρκετό μυστήριο, πιστεύω θα μπορούσε να εξιτάρει κάθε μπαμπά.

Μικρότερο αδερφάκι: Είτε αγόρι, είτε κορίτσι, σίγουρα θα πρότεινα κάποια σειρά φαντασίας. Είτε το Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι ή το Χάρι Πότερ αν είναι μικρότερης ηλικίας, είτε την (τελευταία αγαπημένη μου) Κόκκινη Ανατολή αν είναι λίγο μεγαλύτερα, είτε την Απόκλιση, γενικά γι’ αυτές τις ηλικίες μια δυστοπική σειρά φαντασίας, είναι, πιστεύω ό,τι καλύτερο.

Μεγαλύτερο αδερφάκι: Αν βρίσκονται σε ηλικία mid 20s-30s, τα βιβλία της Sally Rooney, νομίζω πως περιγράφουν ξεκάθαρα αυτήν την χαοτική ηλικία. Η φάρμα των ζώων, ένα κλασικό βιβλίο για την υποκρισία του ενήλικου κόσμου, όπως και το Άκου Ανθρωπάκο, θα τους κάνουν να σκεφτούν λίγο παραπάνω τις επιλογές που κάνουν στην ζωή τους. Τέλος, αν ήταν Potterheads, πιστεύω θα εκτιμήσουν κάποια συλλεκτική έκδοση του πρώτου βιβλίου στα χρώματα του οίκου τους ή τα τρία επιπλέον βιβλία που έχει βγάλει η Rowling για τον κόσμο του Harry.

elsaanna

Φίλη/Κοπέλα: Ανάλογα τη φίλη βέβαια, και το τι της αρέσει να διαβάζει. Η Καρυστιάνη πιστεύω, ασχολείται με πράγματα που απασχολούν γενικά τις γυναίκες, ειδικά η Μικρά Αγγλία, είναι ένα αρκετά καλή και αγαπημένη επιλογή. Επίσης, αν είναι πιο ρομαντική, το Μία Ημέραπιστεύω θα τη συγκινήσει αρκετά. Τέλος, η Ιστορία της Θεραπαίνιδας, αν και βαρύ βιβλίο είναι πολύ καλή ιδέα, ειδικά αν ασχολείται με κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.

Φίλος/Αγόρι: Εδώ θα πρότεινα κάτι σε κλασσικό θρίλερ, για παράδειγμα το Αυτό του Κινγκ, ή τη Λάμψηδεδομένου ότι έχει μια εξοικείωση με το διάβασμα, γιατί είναι τεράστια βιβλία και αν δεν το έχει θα τρομάξει. Επίσης, το Game of Thrones είναι αρκετά δημοφιλής επιλογή για αγορίστικο δώρο. Τέλος, μπορείτε να επιλέξετε κάτι του Kazuo Ishiguro (προσωπικά αγαπώ το Μη μ’ αφήσεις ποτέ), καθώς τα βιβλία του πάντα προσφέρουν τροφή για συζήτηση.

imbdone

Καλά ψώνια λοιπόν, προσπαθήστε να ρίξετε και μια ματιά στα second hand βιβλιοπωλεία και πείτε μου τι θα αποφασίσετε να κάνετε δώρο! Επίσης, αν δεν διαβάζουν βιβλία, υπάρχουν πάντα τσάι, κεριά και διάφορα διακοσμητικά και κοσμήματα που μπορείτε να φτιάξετε ή να βρείτε στο instagram, ώστε να είναι πολύ πιο προσωπικά (και μέσα στο budget).

1428011587_Meg_Gif_xmaslights

Till next time,
Εβελίνα

1428011587_Meg_Gif_xmaslights

Leave a Comment